Teno antaa ja ottaa

Teno antaa, on vanha sanonta tenonjokilaaksossa. Teno antaa, mutta myös ottaa. Rodfishersin jälkimmäinen viikko tenolla osoitti tämän vanhan sanonnan paikkansapitävyyden erittäin hyvin.

IMG_5341

Porukka vaihtui hieman viikonloppuna, Joni ja Jorma pakkasi fileet kylmälaukkuun ja hieman isompi hulumiryhmä saapui mökille. Väyläniemi oli heti energiaa ja sähinää täynnä, siitä piti reissun nuoriso eli Joosa, Eetu ja Veikka huolen. Vesitilanne joessa ei muuttunut merkittävästi rauhoituspäivän aikana, pientä laskua kuitenkin havaittavissa. Tunnelma oli sähköinen maanantai iltana, erityisesti Tuomaksella, jonka tenon kokemus oli vielä toistaiseksi edelliskesien tarinoiden ja kuvien varassa. Ja olihan edellinen viikko ollut kalaisa koko Tenojoen alueella.

Tiistai, ensimmäinen lupa

Klo 05.00 pirahti monta herätyskelloa yhtäaikaa, kukaan ei halunnut nukkua pommiin heti ensimmäistä lupaa. Liekö Tuomas sai unta ollenkaan kojamoiden ja tittien vilistäessä mielessä. Puurot naamaan, vavat kainaloon ja koneet tulille.

Ensimmäinen aamu alkoi erittäin lupaavasti puolipilvisessä säässä, 7.30 lävähti Jaakon ja Janin veneessä vapa kaarelle sirman niskalla. 3,6 kg iso titti puraisi peltiä ja päätyi juuttisäkin uumeniin.

IMG_5015

Melkein heti perään Tuomaksen ensimmäinen lohi on tosiasia,  Arttu onnistui uittamaan green highlanderin kaksikiloisen titin suuhun. ”Reissu on pelastettu, kajahti Tuomaksen suusta”. Ei tiennyt vielä Tuomas mitä kaikkea teno tulee vielä tarjoamaan.

Ensimmäisten laskujen jälkeen tehtiin tulet sirman lähtöpaikalle, ja makkaraa käristäessä Sampo, Eetu ja Joosa saapui viimeisenä rantaan, lohen kanssa ! Sekös niillä kestikin. 8kg kirkas naaras puraisi vanhaa tuttua Purhun kettukarkkia ZZ-topin yläpuolella aivan suomen rannan tuntumasta. On tää hulumia hommaa, heti paineenpoisto kala uusille venekunnille !

IMG_5018.JPG

Lounastauon jälkeen porukka hajaantui hieman eri soutulalueille. Kauaa ei tarvinnut kalauutista odotella, Tuomas ensimmäistä kertaa airoissa ja vapa välittömästi hevosenkengällä niittyrannan patomontussa. Siimanpäässä juroi 10kg kirkas kojamo, Jokke-vaappu värissä lapinkultamuunnos nielussa asti syötynä. Arttu rantautti veneen ja koukkasi lohen rannalle. Havahduimme mielenvikaiseen mölinään, ja kurvasimme moottorilla paikalle. Onnittelut, kaatosavut, kuvat, uudelleen väsytys ja muut pakolliset rituaalit suoritettiin rannassa.

IMG_5062
Artun ja Tuomaksen 10kg kojamo ja poutapäivän ottipeli

 

Loppulupa oli hiljaista, ja keräännyimme porukalla pihvin paistoon mökille. Iloinen puheensorina ja hämmennys jatkui läpi illan saunanlauteilla ja kahvipöydässä.

IMG_5306

Useasti on lohi noussut myös tuonne 💪🏽

Keskiviikko, toinen lupa

Keskiviikkoaamuna päätimme lähteä koko karhukoplan voimin hieman ylemmäs haistelemaan uusia tuulia, alueelle vetsisuvanto, vetsikoski, uulasuvanto, kalkunkoski. Aloitimme vetsikosken lähtöpaikalta uulasuvannon soudulla, ja heti ensimmäisellä laskulla räikkä soi. Jaakko ja Jani avasi jälleen pelin heti ensimmäisellä laskulla ja 6,5kg kala kyytiin.

IMG_5097
Ottivaappuna Jokke-vaappu värissä lapinkultamuunnos. Toimii poutakelillä !

Joel nykäisi koneen käyntiin ja hurautimme uudelleen vetsikosken lähtöpaikalle. Äskeinen kala tuli heti meidän takana soutavalle venekunnalle, joten päätimme vaihtaa kaikki vaaput kun ei kelvannut. Nopeasti vene vesille ja airot heilumaan. Uulasuvannon loppupäässä keskivapa nytkähti ja räikkä pärähti, mutta vapa löystyi heti. Kerkesin jo manata että karkasi, mutta vapa vääntyi uudelleen ! Onhan se sittenkin siellä, ja mukava kala onkin kun paineli heti viistosti ylävirtaan. Otin kalavavan heti käteen kun kala oli ylävirran puolella, ettei saa löysiä jos kääntyy nopeasti takaisin. Joel siivosi veneessä penkit edestä ja nosti airot kyytiin, ja pitelin kalavapaa. Kala juroi ylävirran puolella ja siirtyili rauhallisesti puolelta toiselle, isolta naaraskalalta vaikuttaa. Valuimme hyvää kyytiä kalkunkoskeen, ja päätimme ottaa kalan rantaan kun sattui sopivan mietovirtainen poukama kohdalle. Joel otti vavan käsittelyyn ja siirryin koukun kanssa rantaveteen. Kala tuli nätisti poukamaan, mutta yritti samantien vauhdilla takaisin virtaan. Vaappu näytti olevan huonosti kiinni pelkällä takakoukulla. Hankala tilanne, ei pysty tiukkaamaan, eikä huvittaisi lähteä veneellä uudelleen perään. Päätin kahlata polvia myöten veteen kalan luo, ja tästähän lohi riemastui eli säikähti kovasti. Nopea möyrähdys rantavedessä mutta vielä nopeampi koukkaus. Koukku raapaisi juuri ja juuri kalan läpi, ja pääsimme antamaan hirvenleuka pappia niskaan. Tulihan se!

IMG_5111
98cm & 9,8kg. Ottivaappuna Jokke värissä kirkas papukaija

Kone käyntiin ja Peuran hietikolle makkaratulille !

Odottelimme iltapäivästä ja illasta hyvää rytinää, mutta iltapäivän ainoat tapahtumat olivat Sampon ja Joosan kaksi tittiä Purhun kettukarkilla.

IMG_5346

Illan viimeisellä laskulla Jaakko ja Jani tartuttivat Lohirannasta 5kg raivokkaan jalan LJ pätikällä. Vesi roiskui koko väsytyksen ajan komeasti.

IMG_5297
Ottivaappuna LJ Pätikkä pinkki oranssi

Mökillä ennen saunan lämmitystä Tuomas taikoi muurikalla sellaiset sisäfilepihvit että kielen vei mennessään.

IMG_5272

 

Torstai, kolmas lupa

Torstaiaamuna heräsimme ihmettelemään ankaraa vesisadetta. Vettä tuli kuin saavista kaatamalla, ja oli ilmeisesti satanut yhtälailla koko yön. Roskaa kulki taas joessa ja tuuli riepotteli venettä, ei ollut hääviä homma edes Euroopan parhaalla lohijoella. Kävimme aamulla selviytymyssä kahden laskun verran Sirmassa. Ensimmäisellä laskulla kaiteenpäämontussa Janin saderumaa (mätökalasta sademuunnos) ravisti joku mutta tärppi jäi lyhyeksi. Sirmankoskessa iso harjus säikäytti soutajat ja päätyi graavikalaksi. Illalla pahimman sateen tauottua Jaakko ja Jani kopsautti Purhulla titin Palokosken niskalta. Yksi kala sentään lohikellariin.

Perjantai, neljäs lupa

Perjantai aamuna tunnelma oli erittäin toiveikas. Vedennousu oli pysähtynyt, ja kääntynyt jopa muutaman sentin verran laskuun. Joki oli puhdistunut roskasta, ja lähdimme taas koko porukalla Vetsikkoon. Matkanteko pysähtyi hetkeksi kun hirvi ylitti uulasuvannon uimalla joen yli. Taisi olla räpylät kun paineli kovan virran läpi lujaa vauhtia.

IMG_5305
Hirvi päätti että Suomessa on paremmat laidunmaat.

Aloitimme Joonaksen kanssa soudun pilvisessä säässä vetsisuvannon yläpuolelta. Tutkailimme uistinpakkeja lähtöpaikalla, ja päädyimme laittamaan 3 punasävyistä vaappua siimanpäähän. Nils Master invincible punahile, tissi lj kommari, ja Jokke-vaappu saamenlippu värissä. Alkupätkä meni tupakoidessa, ja vetsisuvantoon saavuttaessa Joonas totesi ”olevansa valmis painimaan kojamon kanssa”. Vetelin airoista ja käskin olla valmis. Linjan alla keskellä suvantoa lohi räyhäsee saamenlippuun ja vapa vääntyy oitis hevosenkengälle. Räikkä soi kovaa, ja sama soitto jatkuu vielä siinäkin vaiheessa kun Joonas on kelannut muut vaaput vedestä. Nyt on vauhtia kalalla, oisko lie montun kuningas ? Kala vetelee muutamia vihaisia vetoja, mutta antautuu nopeasti veneen viereen. Ei ollut kuningas vaan puoliso, hieman lonttomahainen ja selästä tummunut naaras. Joonas tarjoilee nostokoukun kyljestä läpi ja hirvenleukaa niskaan. Alkoipa hienosti ! Valumme vetsikosken lähtöpaikalle, jossa suoritetaan jälleen tuut rituaalit sekä veneen pesu verestä.

IMG_5296
102cm & 10,7kg
IMG_5199
Ottivaappuna Jokke värissä saamenlippu

Laskimme uulasuvannon, kalkunkosken ja yläpeuran, jonka jälkeen teimme tulet tuttuun paikkaan peuran hietikolle. Viimeisenä tulille saapui Jaakko ja Jani, jolla oli ylläri kyydissä. Keräännyimme ihmettelemään veneen viereen mitä sieltä juuttisäkistä löytyy. Ihmetys oli suuri, kun Purhuun oli puraissut noin kahdenkilon kyttyrälohi ! Kyttyrälohi on Tyynenmeren lohi, ja niitä eksyy joskus harvoin tenojokeen. Tänä vuonna niitä on saatu ilmeisesti hieman runsaammin, ja yksi malliyksilö päätyi meidän porukkaan ihmeteltäväksi. Kyttyrälohi on muiden Tyynenmeren lohien tavoin erittäin voimakas kala, ja tarjoaakin kokoistaan paremman vastuksen. Kyttyrälohi kannattaa valmistaa mielellään tuoreena samana päivänä, ja onkin herkullinen ruokakala esimerkiksi savustettuna.

IMG_5218
Kerrankin saa tykätä kyttyrää 😉

Purhu Kala-Iisa värissä latino oli ottipeli myös kyttyrälohelle.

Tulilla meni tunteroinen evästellessä ja kahvitellessa. Päätimme Joonaksen kanssa soutaa alapeuran, suvikosken, sirman ja sitten mökille viemään kymppi ja kyttyrä jääkellariin. Emme päässeet kuin alapeuran linjan alle, kun whatsappiin lävähti ensimmäinen saalisilmoitus. Sampo ja Joosa, 11kg, vetsikoski, Purhun kettukarkki. Hienosti jatkuu !

IMG_5239.JPG

Suvikosken jälkeen pirahtaa jälleen, Jaakko ilmoittaa että Arttu ja Tuomas sekä Sampo ja Joosa väsyttävät Uulasuvannossa yhtäaikaa kaloja ! Nyt on todellinen röytö menossa ! Kalat tuli kyytiin, ja komeita kaloja olikin.

IMG_5247
Nilsun invincible punahile ärsytti tämän 10kg kojamon
IMG_5320
Artun ja Tuomaksen 12,2kg kirkas ja lihava
IMG_5329
Joken puna-ampiainen koki kovia. Etukoukku oli yläleuassa ja takakoukku alaleuassa. Kala venytti suun auki niin että runkolanka repesi.

50min, kaksi laskua ja kolme yli kymppiä! Olipahan rytinää ja ryskettä.  Sirmassa oli hiljaista ja mahtava ristiaallokko kun tuuli kovaa pohjoisesta. Veneitä oli yksi, Johansenin Reino souteli meidän alapuolella. Taitaa olla kalakeli kun Reino on lähtenyt joelle !

Veimme kalat kellariin ja keitimme nopeat kahvit alamökissä, kahvit huiviin ja takaisin joelle. Välimaansuvannossa ja Niittyrannassa oli hiljaista parintunnin laskun aikana, ja muukin porukka aikoi ajella mökille hyvissä ajoin saunomaan ja ruokailemaan. Ajoimme takasin mökille lämmittämään saunaa.

Tuomaksen ja Artun osalta tosin tämä päivä ei ollut vielä lähimainkaan pulkassa niin sanotusti. Miehet otti kuuden aikaan nopean laskun sirmaan, ja kas kummaa ZZ-topissa rävähti oikein kunnolla. Purhua vietiin kunnolla ja räikkä soi urakalla. Miehet valuivat kalan kanssa n.20min alaspäin ja päättivät rantautua maggasuvantoon kalan kanssa. Kala oli näyttäytynyt pari kertaa veneen vieressä muutaman metrin päässä, nyt oli +20kg koukkuleuka siimanpäässä. Kylki oli leveä ja pyrstö kuin leipälapio. Tuomas piteli vapaa penkalla ja Arttu kyttäsi koukun kanssa milloin pääsee koukkaamaan, kunnes yhtäkkiä vapa nytkähtää rajusti ja uistin irtoaa. Ei ole totta…..

IMG_5331
Teno antaa ja ottaa. Pettymyksen karvas kalkki on tuttua jokaiselle lohimiehelle.

 

IMG_5255
Tähän Purhuun ja kovaan poikkivetoon suuttui kojamo. Keli oli pilvinen ja erittäin tuulinen.

Teno antaa ja teno ottaa, sen oppi kahdessa päivässä myös ensikertalainen Tuomas. Teno antoi kaksi hienoa lohta, mutta myös jätti sen pettymyksen karvaan kalkin nieltäväksi. Ikimuistoinen päivä jokatapauksessa, 4kpl yli 10kg painoisia lohia tuli kellariin, ja ison kojamon viime hetken karkuutus.

Lauantai, viides lupa

Lauantai aamu valkeni auringonpaisteessa. Teno helli soutajia kauniilla ja tyynellä ilmalla. Vetäisimme pitkän laskun Uulasta Sirmaan, hiljaista oli ja lopetimme tältä kesältä soudun. Sampo ja Eetu tosin tartutti välimaansuvannosta 7kg lohen heti aamulla, eli jotain elämää sentään. Purhun latinolla kuinkas muuten.

IMG_5282
Eetu ja 7kg tummunut naaras. Purhu lyhyessä 7m siimassa oli Sampon soutamana erittäin tehokas.

Teno antoi tänäkin kesänä erityisiä ja mahtavia elämyksiä. Tänne on hieno palata joka ikinen kesä uudestaan ja uudestaan !

Ps. Tätä kirjoittaessa kotimatkalla Kala-Harri laittoi kuvaviestin, ensimmäisellä laskulla sirmasta kala kyytiin. Ensi kesää odotellessa…

 

IMG_5300
Purhu vaappuja valmistaa Mikael ja Markus Penttinen Vaajakoskella. Purhut oli tänä kesänä ensi uitossa tenolla, ja osoittautuivat erittäin toimiviksi lohivaapuiksi myös Tenojoella. http://www.purhu.fi / 0505488296 / 0503370091
IMG_5199
Jokke-vaappuja valmistaa toinen rodfishersin ylläpitäjä Joel Kangas. Vaaput on suunniteltu tenojoelle lohensoutuun P.045 2770722
IMG_4913
rodfishersin ylläpitäjät Joonas Hämäläinen ja Joel Kangas

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: