Elämää tenojokilaaksossa

IMG_4911.JPG

Tervehdys rakkaat lukijat ! Rodfishers on aloittanut jokavuotisen tenonreissun, ja takana on 3 soutulupaa ja 1 heittolupa utsjoella.

Matka meni tuttuun tapaan piinallisen hitaasti. Viimehetken vaaput ja vinkit haettiin Kajaanista Juntusen Leksan pajalta, ja Kajaanista saavuttiin yhden pysähdyksen taktiikalla Väyläniemen mökille klo 06.05 aamulla. Seuraava päivä unta kuulaan, ja ensimmäinen soutulupa alkoi seuraavana aamuna klo 07.00.

IMG_4939.JPG

Aloitimme soudun sateisessa säässä  suoraan mökin edustalta, ja lohirannan mutkassa vapa taipui ensimmäisen kerran. Jokke-vaappua ravisti noin kiloinen meritaimen. Taimen kyytiin nopeasti ja soutu jatkuu. Kerkesin laskea saman ottivaapun takaisin veteen, ja välittömästi sama vapa taipui toisen kerran. Tälläkertaa tuntui jo painavemmalta, mutta kala paljastui nopeasti 90 senttiseksi talvikoksi. Kala oli erittäin hyväkuntoinen ja kirkas, mutta laskimme kalan takaisin matkalle kohti jäämerta

Jatkoimme laskua miljoonasuvantoa kohti, ja puhelin pirahti. Joni soitti sirmasta, ensimmäinen yli kympin kirkas nousukala oli kyydissä! Vedimme laskun jälkeen koneen käyntiin, ja nokka kohi sirmaa. Matkalla whatsappiin pärähti kuva, toinen yli kymppi oli jonilla rannalla ! Kaksi laskua, kaksi kalaa. Urku auki sirman venerantaan ja perinteiset kättelyt, kaatosavut ja kuvat kaloista. Kalat painoivat 13 & 12kg, kirkkaita lihavia naaraita molemmat. Ottipelinä toimi Purhu-vaappu.

Lähdimme sirman puolestavälin laskemaan eli venerannasta. Tutut ottimontut oli suoraan nenän edessä, zz-monttu, niskamontut, koskimonttu, perhomiesten rantamonttu….

Jännitys oli huipussaan, koska vapa taipuu ! Zz-topin yläpäässä hento tärppi tissi lj:ssä värissä oliivi kommari, rulla ei edes pärähtänyt. Niskalla ei mitään, koskimontussa, ei mitään, rantamontussakin tyhjää. Hieman ennen patorumpua vapa vääntyy luokille, ja räikkä soi ! Muut vavat vedestä ylös ja kalavapa käteen. Iso titti, ehkä jalka, kun jäi 20m päähän veneestä. Vene valuu maggasuvantoa kohti, ja kala vetää lyhyen spurtin ylävirtaan. No on se ainakin iso jalka. Senjälkeen toinen hieman pidempi spurtti, no on se oikea lohi ! Vene valuu jo hyvän matkaa maggasuvannossa, eikä kala ole näyttäytynyt kertaakaan ja vetelee pitkiä huikosia poikkivirtaan ja ylävirtaan. Taitaa ollakin ihan komea kala ? Kun väsytystä on kulunut reilu kymmenen minuuttia, kala vetäisee vihaisen syöksyn poikkivirtaan ja syöksyn päätteeksi erittäin korkean hypyn ! Nyt veneessä nousee jännitys tappiinsa, siiman päässä on +15kg kirkas kojamo ! Kala alkaa näyttämään väsymisen merkkejä, ja rantaudumme maggasuvannon Norjan rantaan väsyttämään kalan koukattavaksi.

IMG_4915

Kala on asiasta erimieltä vielä 10 minuutin ajan, ja Joonas pitelee hevosenkengällä olevaa vapaa tosissaan kunnes pääsen tarjoamaan koukun kylkeä vasten. Kala rantakivikolle, pappia niskaan ja eläimellisen huudot. Huhhuh mikä alku!

IMG_4913

117cm & 16kg kirkas kojamo.

IMG_4918

tissi lj värissä oliivikommari.

Soutelimme vielä pari laskua mutta enempää kaloja ei kuulunut. Lähdimme porukalla saunan lämmitykseen.

Seuraavana aamuna aloitimme soudun lupa-alueen ylärajalta lohisuvannosta, ja rulla parkaisi jo puolen tunnin soudun jälkeen. Jokke-vaappu värissä täpläambulanssi kelpasi kalalle. Kala soittelee mukavasti poikkivirtaan, ja kelaan muita vaappuja pois. Viimeisen vaapun kohdalla kalavapa nytkähtää suoraksi, kala irtoaa kesken vedon. Ei pysynyt.  Vaaput takaisin veteen, ja laskemme yhtäkyytiä Uulasuvantoon asti. Uulasuvannon yläpäässä keskivapa nytkähtää ja jälleen Jokke-vaappua viedään, värissä lapinkulta muunnos. Kala roiskahtaa pinnassa ja vaappu irtoaa. Iso titti näytti olevan. Soutu jatkuu noin 5 minuutin verran, ja taas vääntyy laita vapa. Jälleen täpläambulanssissa.

IMG_4948

Nyt kala pysyy, ja muut vavat pois edestä. Kala vetelee erittäin vihaisia syöksyjä, ja syöksyjen välissä puistelee päätä voimakkaasti. Kojamolta vaikuttaa jälleen. Noin kymmenen minuutin väsytyksen aikana kala ei ole näyttäytynyt kertaakaan, ja yhtäkkiä vapa nytkähtää suoraksi. Taas irti, ei voi olla totta ! Kala juroi paikallaan, ja vaappu vain irtosi. Ei ollut meidän kala sekään. Loppupäivän aikana soutelemme Kalkunkosken alta mökille asti Välimaansuvantoon. Ei muita tapahtumia. Joni sai välimaansuvannosta 3kg titin samalla otti purhulla. Lohisopalle ja nukkumaan on illan ohjelma.

3.lupa alkaa ihmetellessä rajua vedennousua. Veneet on melkein karanneet virran vietäväksi, ja meidän veneemme on täyttynyt vedellä. Tulppa on irronnut jostain syystä. Vene tyhjäksi ja soutamaan ! Roskaa huilaa rajusti, ja vaappuja saa putsailla tämän tästä. Roskankerääjät hieman auttaa asiaan.

Aamu ja aamupäivä on hiljainen, iltapäivällä on hiljaista kuin mykkien kokouksessa. Keli hellii soutajia, mikäs se on soudellessa ja ihmetellessä maisemia

IMG_4779.JPG

Illalla noin klo 17.30 keli muuttu äkillisesti, taivas menee pilveen ja alkaa tuulemaan. Noin 5 minuuttia tästä, ja keskivapa nytkähtää. Räikkä ei parkaise ja vapa suoristuu, joku kävi kopaisemassa. Laskemme koko miljoonaasuvannon palokosken niskalle asti, Joni tulee omalla veneellä perässä. Klo 18.50 Joni tartuttaa pienen lohijalan palokosken niskalta, ja väsyttää kalan veneeseen. Jorma soittaa samaan aikaan, ja ilmoittaa saaneensa sirmasta yli kympin kalan. Ajelemme mökkirantaan kaatosavuille ja puntaroimaan kalat.

IMG_4910

4,5kg ja 11,5kg

Ottipeleinä jonilla sama tuttu purhu, jormalla purhu värissä kettukarkki. Purhujen testiuitto tenolla on alkanut arvosanalla 10+

Sunnuntaina pidämme Joonaksen kanssa huilipäivän soudusta, ja menemme Utsjoelle heittämään. Vettä on myös utsjoessa erittäin reilusti, kalaa ei niinkään. Maisemat hivelee silmiä.

IMG_4890

Yksi perhomies kertoo saaneensa aamupäivällä yhden pienen lohijalan. Lähdemme klo 18 autoa kohti, ainoa tapahtuma oli nopea tärppi salamanterissa. Käymme haukkaamassa palasta lomakylä Vallen ravintola Deadnussa, sieltä löytyy Euroopan hienoin terassi !

Mökillä vaihdamme kuulumiset Jonin ja Jorman kanssa, hiljaista oli myös tenolla. Graavilohta ja ruisleipää iltapalaksi ja nukkumaan. Kalastus jatkuu tenolla Tiistai aamuna klo 07.00

IMG_4912

Näihin kuviin ja tunnelmiin, palataan asiaan seuraavassa blogikirjoituksessa ensiviikolla !

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: